Haugesund

Haugesund er en bykommune i Rogaland fylke på Norges vestkyst. Det er en lille kommune

United States Away MIAZGA 19 Jerseys

United States Away MIAZGA 19 Jerseys

BUY NOW

$266.58
$31.99

, kun 72 km² og med en befolkning på 35.753 indbyggere (2007).

Haugesund grænser til Sveio kommune og Hordaland fylke i nord, i øst til Tysvær og i syd til Karmøy. Haugesunds største bjerg er Klauv på 246 moh. beliggende nord i kommunen.

Haugesunds gode havn, der gav ly på en vejrhård kyststrækning, var hovedårsag til, at byen blev grundlagt. Skibsfart, skibsbyggeri og fiskeri af i særdeleshed sild er også i dag vigtige indtægtskilder.

Haugesund centrum er adskilt af Smedasundet, og der er broer over til Risøy og Hasseløy. Haugesunds vestligste bydel er øsamfundet Røvær.

Byens særprægede, rosa rådhus blev skænket til byen af skibsreder Knut Knutsen O.A.S. og hans frue Elisabeth og blev indviet i 1931.

Først i 1854 blev Haugesund udskilt fra Torvastad som egen kommune. I 1866 fik den status som ladested med omkring 3.000 indbyggere. Fra januar 1911 øgedes indbyggertallet fra 9.000 til 13.000, da byen voksede til at omfatte også store dele af nabokommunen Skåre. I den periode havde kun Oslo flere indbyggere pr kvadratmeter. I 1913 regnedes Haugesund som Norges fjerde største søfartsby. Den var samtidig meget isoleret og en verdensby. Vejene ind i distriktet og forbindelseslinjerne til andre norske byer var få og dårlige; men skibsfarten gjorde det muligt for lokalbefolkningen at få set sig om i verden.

I Haugesund arrangeres årligt den norske internationale filmfestival og jazzfestivalen « Sildajazz » medio august. Byen har et blomstrende kulturliv, og mange gode caféer, barer og restauranter.

Haugesund er repræsenteret i den norske Tippeligaen (fodbold) med FK Haugesund.

Fra Haugesund går der hurtigbåd og færge til Bergen og Stavanger, Haugesund lufthavn har flyafgange til flere destinationer i ind- og udland. Langs kysten forbinder E39 Haugesund med resten af kysten af Vestlandet (nord og syd), og E134 fører over fjeldet til Drammen og Oslo thermos plastic water bottle.

Haugesund Rådhus

Risøybroen

Udsigt mod Tonjer fyr og Røvær

Haraldshaugen, se Slaget i Hafrsfjord

Afstande fra Haugesund (med bil) til: